Cejchy a raznice: Jak vybrat správný materiál?

Cejchy pro vypalování do dřeva, které se taktéž často nazývají razidla a raznice, se vyrábějí z různých materiálů, které mají své specifické vlastnosti. V článku se podíváme na vhodnost jednotlivých materiálů pro různé účely vypalování. Prozkoumáme také jejich materiálové vlastnosti, pevnost, teplotní odolnost a opotřebení, abychom vám pomohli ulehčit výběr materiálu pro výrobu cejchu nebo raznice.

Mosazné cejchy

Mosaz je univerzálním materiálem, který se používá pro vypalování do dřeva a případně pro ražbu do kůže. Díky svým funkčním vlastnostem, teplotní odolnosti, dobré tepelné vodivosti a pevnosti je mosaz oblíbeným a praktickým materiálem pro výrobu cejchů pro vypalování do dřeva

Grafitové cejchy

Grafit je vhodný pro vypalování do dřeva, zejména pro cejchy s atypicky velkým rozměrem. Díky své teplotní odolnosti, dobré tepelné vodivosti a především materiálové stálosti je grafit ideální pro větší poměry stran, než 1:3. Avšak grafitové cejchy jsou křehké a méně odolné proti opotřebení zejména pokud se ohřívají z čelní strany, což je třeba zohlednit při jejich použití. 

Nerezové cejchy:

Nerez je vhodnější pro vypalování do potravin. Nerezové cejchy mají výbornou pevnost a odolnost vůči rzi, což umožňuje snažší údržbu a činí je vhodnými pro práci s potravinami.  

Ocelové cejchy:

Ocel je vhodná pro ražení do kovů, díky své vysoké pevnosti a odolnosti proti opotřebení a nárazům. Ocelové cejchy mají vysokou teplotní odolnost a nízkou tepelnou vodivost, což je činí vhodnými pro náročnější aplikace, jako je práce s kovy. Z těchto důvodů se spíše, než pro cejchování používají jako studená raznice do kovu.

 

Závěr:

  • Mosazné cejchy jsou univerzální a lze je použít pro vypalování do dřeva i ražbu do kůže.
  • Grafitové cejchy jsou ideální pro vypalování do dřeva s atypicky velkým rozměrem, ale jejich křehkost je třeba zohlednit při použití.
  • Nerezové jsou nejvhodnější pro vypalování do potravin.
  • Ocelové cejchy nejsou vhodné pro vypalování do dřeva, jsou nejvhodnější pro ražení do kovů díky své vysoké pevnosti a odolnosti.

Materiál

Teplotní odolnost

Tepelná vodivost

Pevnost

Mosaz

Střední

Dobrá

Vysoká

Grafit

Střední

Dobrá

Nízká

Nerez

Vysoká

Nízká

Vysoká

Ocel

Vysoká

Nízká

Vysoká

 

Při výběru cejchu je třeba zvážit, který materiál nejlépe vyhovuje vašim potřebám a požadavkům na vypalování. Vždy je dobré zohlednit specifické vlastnosti materiálu, aby byl výsledek vypalování co nejlepší.

Pokud si stále nejste jistí, rád Vám pomohu s výběrem.

 

Za CEJCHUJEME.cz

Michal Fejfar